Way of Flowers

For string orchestra and string quartet. Written for the Haydn Jeugdstrijkorkest (HJSO).

Way of Flowers is een klein muziekstuk voor strijkorkest en strijkkwintet. Jan-Ype Nota, dirigent van het Haydn Jeugdstrijkorkest (HJSO) vroeg aan een aantal voormalig prijswinnaars van het Prinses Christina Compositieconcours of ze een kort stuk voor het HSJO wilden schrijven. Dit stuk is daar een uitwerking van. Voor Way of Flowers ben ik  geïnspireerd op een verhaal over Sen no Rikyuu, een Japans theemeester uit de 16e eeuw. Op een dag zette Hideyoshi, een belangrijk Japans heerser, een gouden bassin met vers water en een bloeiende pruimenbloesemtak klaar en beval Rikyuu dit te schikken. Zonder twijfel pakte Rikyuu de tak, verzamelde de bloesem en liet dit vallen in het bassin. Het aangezicht van bloemknoppen en welige bloemen tegen het goud van het bassin was overweldigend voor beiden. Traditioneel gaat een bloemschikking gepaard met kalligrafie en omdat ik overeenkomsten zag tussen kalligrafie en het strijkorkest, gezien beide in essentie een harige kwast gebruiken, wilde ik het strijkorkest, het bloemschikken en de kalligrafie verenigen in één stuk.

Kadou: ”way of flowers”

Het verhaal vertaalde ik naar het componeerproces door eerst de kalligrafische versie van de Japanse karakters die het woord ‘’bloemschikken’’ (華道; kadou; ‘’(de) bloemenweg’’) opmaken op te zoeken. Zie de afbeelding hierboven. Vervolgens tekende ik de streken van de karakters over op papier en knipte deze uit. Tegelijkertijd prepareerde ik een platte schaal met muziekpapier. Dit papier had ik verticaal ingedeeld in vijf partijen en horizontaal in vijf gelijke delen. Ieder deel stond gelijk aan 30 seconden, zodat het stuk ongeveer 2’30’’ zou duren. Iedere seconde staat gelijk aan één kwartnoot. De uitgeknipte streken liet ik vervolgens een aantal keer in de schaal vallen. De derde keer was ik tevreden met de compositie, want de andere keren vielen stukjes papier niet in de schaal of waren ze niet verspreid over de partituur. Zo werd onderstaande afbeelding het uitgangspunt van de compositie.