Tijd en ruimte

Lunchconcert Willem Twee Toonzaal op 1 december 2021 om 12:30h door Maurick Reuser

Programma

T. Takemitsu – Litany for Michael Vyner (1989)
I. Adagio
II. Lento misterioso

M. Reuser – Kobucha (2020)

J. Kondo – High Window (1996)

M. Reuser – Sencha (2021)

J. Yuasa – Cosmos Haptic (1957)

Programmatoelichting

De muziek in dit pianorecital verkent de innige relatie tussen tijd en ruimte in Japanse muziek en composities door de pianist zelf. Ieder stuk spreekt rijkelijk tot de verbeelding, enerzijds door romantische aspecten, anderzijds door meditatieve aspecten. Het wordt ook de wereldpremière van sencha, een nieuw theestuk als reactie op het prijswinnende stuk kobucha.

Tijd en ruimte worden vaak gezien als twee onderscheidbare elementen. In Japan is echter geen strikt onderscheidt tussen de twee. Tijd en ruimte zijn beide ‘’intervallen’’ die altijd gekenmerkt wordt door spanning. Dit heet ma. Een element in de ruimte heeft door tijd altijd een dynamische relatie met andere elementen in de ruimte. Muziek, typisch een tijdelijke kunstvorm, kan niet zonder ruimte tot stand komen. De mogelijkheden in de klankwereld zijn hierdoor eindeloos!

Komt u de rijkheid van ruimte en tijd ook herontdekken?

Biografie

Maurick Reuser (1998) is een prijswinnend pianist, componist en presentator met een brede interesse. Op het moment focust hij op oosterse filosofie en muziek, vooral het Japanse. Hij onderzoekt de mogelijkheden om Japanse kunst en cultuur te integreren in nieuwe muziek. Maurick is actief in ensembles (QuArt) en is begeleider van zangers en koren. Hiernaast heeft hij ervaring als orkestpianist, klavecinist en fortepianist. Aan de Master of Music (FHK Tilburg) studeert Maurick piano bij Jelena Bazova, Nicolas Callot en Keiko Shichijou en compositie bij Anthony Fiumara en Celia Swart. Hiernaast studeert Maurick bestuurskunde aan Tilburg University. Hij deed zijn onderzoeksstage bij de Raad voor Cultuur. In zijn vrije tijd houdt hij van Japans leren, wandelen en boeken lezen.